Regidor de Gandia diu que el greu incendi de 150 hectàrees provocat a la marjal no és dolent

fuego3

Malgrat que ja la Policia Autonòmica investiga les causes del greu incendi, de 150 hectàrees a la marjal de Gandia i Xeresa iniciat la nit del pasasat dimecres, el  regidor de Gestió Responsable del Territori de Gandia, Xavier Ródenas, ha comparegut ahir davant dels mitjans de comunicació per fer un balanç i informar de la situació de l’incendi forestal que es va iniciar ahir a la vesprada a la Marjal de la Safor, afectant els termes municipals de Xeresa i Gandia. Així, a pesar que a les 4,30 hores es va donar per controlat, a hores d’ara, com a conseqüència del vent, el foc continua actiu, amb menys força i durant tot el matí, hi hagut treballant una avioneta i un helicòpter.

La superficie cremada és de 150 hectàrees, bàsicament tota la zona de marjal, compresa des del Nord (ctra. Xeresa-Gandia), direcció CV. 605; Oest (sèquia Travessera-Marjal dels Borrons); Sud (camí de la Mota Nova, eucaliptus) i Est, CV-605;

 

El foc es va iniciar cap a les 19,30 hores del dimecres i a les 20,15, aproximadament, ja s’havia establert un punt de comandament avançat. Sobre les 21 hores, mitjançant la central, es comunica a la Guàrdia Civil que envie dotació en previsió del possible tall de trànsit per la CV-605 des de Xeraco a Gandia, depenent de l’evolució de l’incendi i vent regnant. Es procedeix des de la CV-605 amb Armada Espanyola a desviar el trànsit per carrer Rioja a Ribera Baixa, als efectes de facilitar la maniobrabilitat dels vehicles de bombers.

També hi van acudir diverses dotacions del Cos de Policia Nacional, el cap de Seguretat Ciutadana, per unir-se al PMA establert, i prendre les decisions oportunes per al cas que el foc arribés a la zona habitada del residencial Kentuky, per si era necessari procedir al seu desallotjament.

Al voltant de les 4,30 hores es va abandonar la zona, quedant de guàrdia dues dotacions de bombers i dos sergents. La zona de l’interior (centre de zona de foc), no va poder ser atacada per no haver lloc d’accés, i es van quedar les unitats vigilants de l’evolució de l’incendi. Finalment, al llarg d’ahir de  matí hi ha han participat els mitjans aeris.

Els voluntaris d’APEIF participaren activament en les tasques d’extinció del foc, junt a bombers, i Guàrcia Civil i Policia Local.


El foc sembla que es va iniciar a la zona de m
arjal (Rústicas), però el vent ha partit l’incendi en diversos focus, el que ha endarrerit la seua extinció, dificultat per la gran quantitat de camins, tots ells tancats amb portes i cadenats.


Cremes sí, però controlades


Pel que a les causes, a pesar que encara no estan aclarides, tot apunta a que es tracta d’un foc intencionat. Ródenas ha aclarit que un incendi a la marjal no té les mateixes conseqüències dramàtiques des del punt de vista ecològic com les superfícies forestals, ja que és un hàbitat dinàmic que es regenera molt ràpidament. Fins i tot el foc pot tindre una tasca ecològica important de regeneració de la vegetació i d’obrir nous espais, que hi puga haver més fauna. “Però un foc intencionat, incontrolat, sí que ocasiona una situació d’alarma i emergència social, a més d’un elevat cost econòmic d’extinció. Les coses no es fan així. Si darrere de les causes hi ha la necessitat d’algun sector que utilitza la marjal el que s’ha de fer és dialogar. Les persones no poden prendre decisions pel seu compte”. De fet, aquesta matinada, al voltant de les 5 hores, un camió de bombers es va veure sorprès pel reviscolament del foc i va haver d’abandonar la zona per la perillositat.

I és que el regidor de Més Gandia ha recordat que ja hi havia planificada una crema planificada des de la Generalitat, a l’igual que es va fer fa 3 anys. “Els ajuntament de Xeraco, Xeresa, Gandia i els caçadors mateix, així ho havíem demanat”.

 

Deixeu un comentari

Powered by WordPress | Disseny Avant Publicitat