Presenten al Grau de Gandia la denominacio “Peix de llotja de la Comunitat Valenciana”

barcos-pesqueros-grao-de-gandia-puerto-pesca_1395532

La consellera d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha destacat que la Marca de Garantia ‘Peix de Llotja de la Comunitat Valenciana’, servirà per garantir la procedència, frescor i la identitat dels productes pesquers de la Comunitat Valenciana, i fomenta la seua qualitat singular i diferenciada.

Cebrián ha presentat la marca ‘Peix de Llotja’ aquesta tarda, en locals de la Confraria de Pescadors de Gandia, en un acte compartit per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, al costat del secretari autonòmic d’Agricultura Francisco Rodriguez Mulero, el director general de Pesca, Roger Llanes, amb la participació de confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana i el patró major de la de Gandia com a amfitrió. La consellera ha assenyalat que aquest distintiu pretén promocionar i estimular el consum de peix de la nostra terra, destacant les seves característiques i la seva obtenció, per part de la nostra flota, d’una manera respectuosa amb el medi ambient i sostenible, transmetent als consumidors els valors de qualitat i transparència dels nostres productes de proximitat.

La conselleria és titular de la Marca de Garantia ‘Peix de Llotja’, encara que cedirà el seu ús, per temps indefinit, a la Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana, que serà la responsable de gestionar-la i administrar-la.

Aquest distintiu s’estableix com un règim voluntari que permet als operadors donar a conèixer la qualitat diferenciada dels seus productes, port de desembarcament i data de captura, i que proporciona als consumidors una garantia sobre les característiques específiques del peix, confirmades pels controls que s’estableixen a tals efectes.

Únicament podran utilitzar la marca ‘Peix de Llotja’, persones físiques o jurídiques autoritzades per la comissió de Confraries, que serà l’encarregada d’atorgar el corresponent acord de llicència d’ús.

Així mateix, la Marca solament podrà ser utilitzada per identificar els productes pesquers desembarcats en ports de la Comunitat Valenciana, d’aquelles espècies que estiguin incloses, a cada moment, en el ‘Llistat de denominacions comercials d’espècies pesqueres admeses a Espanya’, i s’atorga per un període de quatre anys amb possibilitat de renovació d’altres quatre.

Tots els autoritzats a utilitzar la Marca de Garantia hauran de sotmetre’s a una comissió de control, creada per la Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana, que verificarà mitjançant anàlisi, assajos, estudis i proves, que els productes compleixen les condicions necessàries que permeten l’ús del distintiu.

Una marca participada

El distintiu de la Marca de Garantia ‘Peix de Llotja de la Comunitat Valenciana’ s’inclourà en cada unitat de venda del producte fins a la seva destinació final, figurant en un lloc visible i amb les característiques gràfiques que ho defineixen.

L’etiquetatge haurà de contenir informació específica sobre el port del desembarqui, la data de captura, que es tracta d’un producte pesquer fresc, i procedent de pesca costanera o del litoral.
Elena Cebrián ha posat en relleu la participació en el procés de creació del nou distintiu dels nostres productes pesquers, ja que la marca ha estat elaborada conjuntament entre la Conselleria d’Agricultura i els representants de les tres federacions provincials de confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana i compte, a més, amb el respatller dels sectors de la distribució i de l’hostaleria.

Suport de Gandia a la seua pesca.

Per la seua banda, l’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha agraït la Conselleria i les tres federacions provincials de confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana, per haver promogut esta marca col•lectiva per al peix fresc de la llotja, que considera necessària i molt útil per als consumidors.
“Esta marca, com sabeu, compta amb el suport dels sectors de la distribució i de l’hostaleria, i el seu objectiu és garantir la procedència, la frescor i la identitat, així com fomentar la qualitat singular diferenciada dels productes pesquers de la Comunitat Valenciana. Després d’un any de reivindicacions, per fi, s’ha aconseguit. Com a alcaldessa de Gandia, és un honor que esta ciutat, on el sector de la pesca és tan important, haja sigut l’escollida per acollir este acte. La pesca costanera, activitat econòmica pròpia de gran part de la costa valenciana, marca el caràcter dels pobles; s’aprecia en la gastronomia (en plats com la fideuà de Gandia) i en tradicions, com la celebració de les festes de la Mare de Déu del Carme. És, també, clau en la conservació dels ecosistemes costaners, ja que els pescadors coneixen el seu medi i són els primers interessats en la seua protecció”.

Malgrat això, ha lamentat que en els últims anys, el sector ha evidenciat la seua crisi, motiu pel qual les institucions volen contribuir a la recerca de solucions que permeten la seua supervivència. “Som conscients de les dificultats que travessa el sector pesquer; per això, hui fem un pas endavant en este camí. Nosaltres seguirem oferint el nostre suport a la Confraria de Pescadors, i a un sector tan important per a Gandia i el Grau, que, durant moltíssims anys, ha fet créixer el nostre barri marítim”.
Morant ha recordat que a Gandia, fa 40 anys hi havia 23 embarcacions d’arrossegament i almenys 130 d’arts menors, que es dedicaven al marisqueig i al tresmall. Hui en dia, només en queden 6 d’arrossegament, una de cércol i unes 50 d’arts menors. Pel que fa als treballadors, uns 180 pescadors ixen a pescar. “Des de l’Ajuntament de Gandia, no ens aturem per a reactivar la pesca. Estem tractant de potenciar el coneixement de la pesca de tellines i la seua recuperació a través del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, i volem arribar a acords amb la Generalitat Valenciana, per tal d’emprendre les mesures necessàries per a recuperar la pesca artesanal. A més a més, el turisme pesquer (que permet viure l’experiència de la pesca tradicional des de la mateixa embarcació i contada pels pescadors) també pot ser clau per al sector, per la qual cosa estem treballant, també, amb la Universitat Politècnica de València, per a estudiar la seua viabilitat”.

La Llotja és un recurs turístic més i molts visitants vénen a conéixer la subhasta. En este sentit, fa dos mesos l’àrea de Gestió Responsable del Territori de l’Ajuntament de Gandia, sota la gestió del regidor Xavi Ródenas, va presentar, juntament amb la UPV i la Confraria de Pescadors, el projecte “Mar Natura”, una iniciativa que pretén aproximar el treball dels pescadors, la biodiversitat marina i les investigacions científiques a tota la societat.

Tonyines, sardines, lluços, molls, llenguados, raps, pops, meros, cabuts, gats, brecas, sèpies, gallinetes, verats, melves, chernes, ratlles, daurades, mòlleres i llets constitueixen la matèria primera sobre la qual es munten delicioses especialitats marineres.

Deixeu un comentari

Powered by WordPress | Disseny Avant Publicitat